Många katter har passerat under åren som gått.


 

Shai-San War´s Kashiba, ”Safir”, SBI a
född: 1982-04-09
far: Darmagne´s blue Francesco, SBI a
mor: Sinh Xenia af Silverbäcken, SBI n
uppfödare: Kickie Holmgren, Norrtälje

”Safir” var min allra första birma. Våra bästa kompisar köpte en perser och sagt och gjort så fann jag en annons i DN på en kull birmor i Norrtälje. Karl-Arne Hjalmarsson och Kickie Holmgren, Shai-San-War´s, hade en liten blåmaskad hona kvar. Henne köpte jag osedd.
Några veckor senare landade så denna underbara katt på Gideå flygplats. När jag tog ut henne ur buren kröp hon kurrande ihop mot min hals. Sedan dess var vi oskiljaktiga. Tyvärr klarade hon inte att det blev barn i huset, så jag blev tvungen att ta bort henne 6 år senare. ”Safir” fick två kullar.

Safirs avkomma: A-kullen, C-kullen

Safirs utställningsresultat

 

Tropheéns Smaragd, ”Smaggan”, SBI n
född: 1983-01-27
far: Darmagne´s blue Francesco, SBI a
mor: Cheapthrills Loella, SBI n
uppfödare: Margareta Johansson, Huddinge

“Smaggan” var halvsyster till “Safir”. Birmaaktuellt hade en bild på deras pappa och då bestämde jag mig för att köpa en hona till efter honom. Märta Nyberg som ägde honom tipsade om parade honor.
Jag hamnde då i Huddinge hos Margareta Johansson.
” Smaragd” var en stor och kraftig hona som blev grunden till min uppfödning. Hon fick 6 kullar med dåtidens framgångsrika hanar. Jag valde framförallt Trollehöjds Hercules och hans söner, eftersom jag fallit för Krusetorps Cerina.
” Smaggan” blev omplacerad vid 8 års ålder och levde i lyx till sin död 14 år gammal.

Smaggans avkomma: B-kullen, D-kullen, E-kullen, F-kullen, G-kullen, H-kullen

Smaggans utställningsresultat

 

Safiren´s brown Hope, ”Smulan”, SBI n
född: 1988-04-24
far: Mossekullens Chari, SBI a
mor: Tropheéns Smaragd, SBI n
uppfödare: egen

”Smulan” var ”Smaggans” dotter i dennes sista kull. Hon blev kvar för att föra uppfödningen vidare. Hon fick tre kullar med Sjöviken´s Danny som bl.a resulterade i nästa generations avelshona ”Skruttan”.
” Smulan” var en kelen och sällskapssjuk katt och en fantastisk mor, men hon stötte kraftigt bort sina ungar vid 10-12 veckors ålder. Hon tålde därför inte att ”Skruttan” blev kvar. De kunde inte vara i samma rum. ”Smulan” fick därför flytta till ett nytt trevligt hem och levde där till 12 års ålder.

Smulans avkomma: I-kullen, J-kullen, K-kullen

 

Briljantina´s Miss Ara, ”Myzan”, SBI n
född: 1991-01-04
far: Aramis, SBI n
mor: Safiren´s brown Briljantina, SBI n
uppfödare: Birgitta Schulze, Domsjö

”Myzan” var barn-barn till ”Smaggan” och jag köpte henne för att ”återvinna” mina gamla linjer.
Tyvärr trivdes hon nog inte riktigt bra hos oss, utan utvecklade ett” ylletuggande” och med två småbarn i huset som slängde allt omkring sig var det hopplöst. ”Myzan” fick flytta ut på landet, till en familj utanför Umeå. Där kunde hon både vara ute och inne och tuggandet minskade.
” Myzan” fick leva över 10 år innan hon dog.

 

Europa Premier Safiren´s brown Imagination, ”Skruttan”, SBI n
född: 1990-05-27
far: S*Sjöviken´s Danny, SBI n
mor: Safiren´s brown Hope, SBI n
uppfödare: egen

“Skruttan” var fantastiskt vacker. Helt “perfekt” efter normerna. Tyvärr började hon vinda med ett öga vid ett års ålder och jag kastrerade henne.
Hon och hennes syster Safiren´s blue Idol´s Eye gjorde dock utställningskarriär och blev EP resp. EC ganska snabbt. Faktiskt på samma utställning. Båda blev dessutom BSLH-K resp BSLH-V på denna utställning. ”Skruttan” var en harmonisk katt som tog hand om kattungarna i huset. ”Skruttan” slutade sina dagar 11 år gammal.

Skruttans utställningsresultat

 

Safiren´s Lady Limelight, ”Lady”, SBI c
född: 1996-02-22
far: S*TinyWinys Hot Shot Homozygotot, SBI b 21
mor: S*Varicella´s blue Morbilli, SBI a
uppfödare: egen

“Lady” behöll jag efter “Stellas” första kull. Hon var en vacker och kraftig katt och min allra första lila. ”Lady” var en bestämd dam som verkligen hade sina egna idéer. Men som mamma var hon helt underbar. Hon var helt i sitt esse när hon hade sina små att ta hand om, då var hon den goaste katt som man kunde finna. Hon fick fem kullar med vackra helmysiga ungar. Tyvärr utvecklades ”Ladys” temperament till det sämre. Hon tillät ingen att ta i henne och när hon bet en kompis till mina barn blev jag tvungen att ta det tråkiga beslutet att avliva henne innan något allvarligare skulle hända.

Lady´s avkomma: N-kullen, O-kullen, P-kullen, Q-kullen, R-kullen

Lady´s utställningsresultat

Bilder

 

S*Samyangs Harmony of Hot Shot, ”Mysan”, SBI n 21
född: 1996-06-16
far: S*TinyWinys Hot Shot Homozygotot, SBI b 21
mor: S*Samyang´s Amorizzi , SBI n
uppfödare: Anki Trolludde (Fritzell), Härnösand

“Mysan”, min första tabby köpte jag från Samyangs uppfödning. Tyvärr bröt hon benet vid åtta månaders ålder. Trots alla försök att rädda henne läkte benbrottet fel och hon högg efter alla som på något sätt vidrörde hennes bakben. Troligen gjorde det ont. Hon fick då somna in för att slippa lida. Tråkigt på en sådan härlig och annars så snäll katt.

 

 

Safiren´s black Pearl, ”Pärlan”, SBI n
född: 1998-10-31
far: S*Lovely´s Play Boy, SBI n
mor: Safiren´s Lady Limelight, SBI c
uppfödare: egen

“Pärlan” var dotter till “Lady” I dennes tredje kull. Hon var en mycket vacker brun hona och helt annorlunda än sin mor i temperamentet. Var helst i någons famn där hon fick massor av kel. Det var därför naturligt att behålla henne. Tyvärr blev hon aldrig dräktig trots flera försök. Jag kastrerade henne och till min stora fasa dog hon fem dagar senare. Hon klarade inte av narkosen.

Pärlans utställningsresultat

 

Champion S*Samyangs Rubina of Hot Shot, ”Bina”, SBI c 21
född: 2000-08-08
far: S*TinyWiny´s Hot Shot of Homozygotot, SBI b 21
mor: S*Samyangs Katalina To Loose Ezz, SBI c 21
uppfödare: Anki Trolludde (Fritzell), Gallsäter

“Bina” var min andra katt från Samyangs uppfödning. Denna gång en lilatabby. Anki hade fått en kull på fyra ungar. Tre lilatabby honor och en lila hane. Honorna var så lika att det var omöjligt att skilja dem åt utan ingående titt. I detta fall valde ”Bina” oss. Varje gång vi kom la hon sig i min dotter Elins knä och där var hon tills vi åkte.
Tråkigt nog blev ”Binas” liv kort. Efter championtitel och två döda kullar visade det sig att hon hade ett förvärvat hjärtfel. Hon blev fyra år. Hennes ena syster Samyangs Rosie of Hot Shot har däremot rönt utställningsframgångar och fått flera kullar.

Binas utställningsresultat

 

Internationell Champion S*Varicellas Blue Morbilli, ”Stella”, SBI a
född: 1992-11-02
far: S*Svartälvens Karismo, SBIn21
mor: Silvia, SBIc
uppfödare: Anette Olsson, Uppsala

“ Stella” blev husets “Grand old Lady”. Jag kom i kontakt med Annette Olsson 1992 och hon hade en underbart vacker blå hona till salu. Hon flyttade så hem till oss i början av 1993. Jag ställde ut henne under några år. Hon blev BSLH på fyra utställningar. Detta resulterade till en tredje plats på Birmatoppen 1993.Hon hade sina två utländska certifikat kvar att ta till Gr Int Ch när jag insåg att hon verkligen hatade utställningar och istället planerade jag att använda henne i avel. Dessvärre var hon ingen bra avelshona. Hon fick två vackra döttrar i var sitt kejsarsnitt , se L- och M-kullen. Hon blev då kastrerad. Hon utvecklades då till en mycket harmonisk och sällskapssjuk katt. Sin höga ålder till trots (13 år) fick hon vara pigg och alert in i det längsta. Ibland fick hon ett” tokryck” och lekte tafatt med ”Noblesse” och ”Shira”. Sitt sista år började njurarna att säga ifrån och så när hon blev sämre fick hon med ålderns rätt somna in. Naturligtvis ett fruktansvärt svårt beslut, men eftersom hon avskydde allt vad tvång hette så fanns det ingen chans att ge henne medicin.
Tack Annette för den vackraste birman jag hittills haft.

Stellas avkommor: L-kullen, M-kullen

Stellas stamtavla

Stellas utställningsresultat

Bilder

 

S*Vita Husets Noblesse, "Noblesse", SBIc
född: 2004-04-29
far: S*Rawalpindis Maharadja, SBI b21
mor: S*Vita Husets Hillary Clinton, SBI b
uppfödare: Anette Wahlberg, Gammelby

Noblesse kom in i mitt hem sedan jag fått turen att köpa henne av Anette Wahlberg i Luleå. Jag sökte igentligen efter en chokladmaskad birma men föll för Noblesses charm med buller och bång. Hon klev kavat in i katteriet och blev direkt accepterad av de övriga katterna. En mycket gosig och kurrig katt som var med överallt. Tyvärr fick Noblesse ett kort liv. Efter sin andra kull blev rivaliteten för stor mellan henne och hennes syster Shira. Jag kastrerade henne i hopp om att det skulle förbättra situationen men den tidigare så trevliga och gosiga Noblesse blev som en helt annan katt efter kastreringen. Hon utvecklade ett aggresivt beteende. Situationen blev ohållbar gentemot de andra katterna och jag hittade ett nytt hem åt henne där hon fick vara enda katt i huset. Trots det gick det inte, hennes aggresivitet höll i sig. Att försöka placera om henne ytterligare en gång kändes inte rätt. Hon fick därför somna in.
Nobless var min fina prinsessa, så vacker och speciell!

Noblesses avkommor: S-kullen , T-kullen

Noblesses stamtavla

Noblesses utställningsresultat

Bilder

 

Safiren´s Unique Sparkling Diamond, "Uma", SBI b21
född: 2006-08-09
far: S*Samyangs U Mister Y of High Coast, SBI a21
mor: S*Vita Hustes OShira, SBIb
uppfödare: egen

Uma var Shira och Maximus dotter i deras första kull. Hon var en kavat och framfusig tjej. Hon växte upp med de andra katterna och fick så en egen kull. I den kullen sparade jag en hona. Nu började problemen. Uma tålde henne verkligen inte. Hon stötte bort henne kraftigt och dessutom gav hon sig på de övriga katterna. Det fungerade inte längre att ha katterna ihop. Hela katteriet var stressat och det frästes på alla håll. Första tanken var att kastrera henne, men oturligt nog stängde distriktsveterinärstationen för smådjur pga veterinärbrist just då. Att chansa och söva utan narkos hos någon annan veterinär var inget alternativ. Situationen var verkligen ohållbar och vi lyckades inte hitta ett nytt hem med så kort varsel, så med Noblesses öde i färskt minne tog vi så det jobbiga beslutet. Uma skulle få somna in.
Min Uma-Puma fattas mig!

Umas avkommor: W-kullen ,

Umas stamtavla

Umas utställningsresultat

Bilder

 

Europa Champion S*Samyangs U Mister Y of High Coast, SBI a21
född: 2003-09-25
far: S*Trinity´s Querido, SBIa
mor: S*Samyangs Katalina To Loose Ez, SBIc21
uppfödare: Annci Trolludde, Gallsäter

“Maximus” hamnade egentligen hos oss av en slump.Jag har aldrig haft någon hane förut och inte heller tänkt skaffa någon. Men så en dag ringde Anki Trolludde (Fritzell) och meddelade att ”Lina” fått en kattunge. Anki hade inte ens märkt att hon löpt så det var en gåta hur det gått till. Jag hade sedan tidigare en lilatabby hona efter ”Lina”, men hon hade inte gett några levande ungar trots två försök. Det visade sig senare att hon hade ett förvärvat hjärtfel som orsakat förlossningsproblemen. Anki erbjöd mig därför att köpa ”Maximus” som kompensation.
” Maximus” var en stor kille med bra utmaskning och perfekta tassar och kilar. Hans temperament var fantastiskt. Han ”stångades” så man nästan trillar omkull och spann för fullt så fort man såg på honom. På utställningarna gick det också bra. Maximus kastrerades i januari 2008. Han hade då gjort sitt när det gäller avel. Han fick 34 ljuvliga barn som numera lever som älskade sällskapskatter. En del av dem ställs ut med framgång och några går i avel.
Tack Anki för att du övertalade mig att köpa denna jättemysiga hane. Tyvärr fick han inte leva länge. Vid 5 års ålder gav njurarna upp och då fanns det inget annat att göra än att låta honom somna in.

Maximus avkommor: S-kullen, T-kullen, U-kullen, V-kullen , X-kullen, S*Sweet Step´s uppfödning,S*Lovely´s uppfödning, S*Kenaz uppfödning

Maximus stamtavla

Maximus utställningsresultat

Bilder

 

 

 

Supreme Premier, Supreme Champion S*Vita Huset´s OShira, SBI b
född: 2005-09-03, död: 2015-08-24
far: EC S*Rawalpindi´s Maharajha, SBI b21
mor: S*Vita Huset´s Hillery Clinton, SBI b
uppfödare: Annette Wahlberg


Shira var Noblesses lillasyster och min dröm om en chokladmaskad hona uppfylldes när jag fick förtroendet, än en gång, att få köpa en katt av
Annette. Shira kom snabbt in i flocken och växte upp till en vacker hona med stort självförtroende. Hon blev med åren flockledare. Jag ställde ut henne och hon blev både SC och SP. BIV och NOM hörde till vanligheten och hon blev BIS två ggr. En gång som fertil och en gång som
kastrat. När hon blev 6 år började jag ställa ut henne som Senior och även här blev hon BIS, hela fyra gånger! Avelsmässigt var hon helt
perfekt. Hon fick 5 kullar med totalt 20 kattungar. Flera blev kvar i katteriet och en fortsättning på mina linjer. In i det sista var hon pigg och
alert. Hon hade en fantastisk päls och jag funderade på att ställa henne som Veteran då hon fyllde 10 år. Så hände det tråkiga. Trots min
omsorgsfulla pälsvård så fick hon en hårboll som täppte till i hennes mage. Inget gick att göra, hennes njurar gav upp, så hon fick somna in.
Förloppet gick så fort att jag knappt märkte vad som hände. Hon var en otroligt social katt som ville vara i närheten. Så fort hon fick chansen så hoppade hon upp i knät och trampade och spann. Hon var en mycket trygg katt och låg helst på rygg, med benen i vädret, när hon sov. favoritstället var uppe på en byrå bredvid soffan. Där hade hon utsikt över nästan hela huset. Saknaden efter henne är enorm. Det märks även på de övriga katterna att något har blivit konstigt. Dagen efter hennes bortgång tittade jag bort mot Shiras favoritfönster. Där satt hon alltid då jag kom hem från jobbet. Troligen hörde hon ljudet från bilen och sprang dit. På fönsterrutans utsida satt en vacker fjäril och jag vill tro att det var Shira som kollade in läget en sista gång och tog farväl! Saknar dig otroligt mycket Shiragumman! Bilden till höger är tagen mindre än en månad innan.

Shiras avkommor: U-kullen, V-kullen, X-kullen, Y-kullen, BB-kullen

Shiras stamtavla

Shiras utställningsresultat

Bilder